Rys ostrovid ako šelmovité zviera!

Ide o veľkú šelmu na pomerne vysokých nohách s krátkym chvostom. Je to rad Carnivora a čeľade Felidae. Dĺžka jedinca je 80 – 130 cm, výška v kohútiku až 70 cm, chvost je dlhý 11 – 25 cm a jeho hmotnosť dosahuje až 20 kg, samec môže vážiť dokonca 35 kg. Sfarbenie môže mať veľmi variabilné, platí však, že čím vyššie na sever rys žije, tým má srsť jasnejšiu.

rys

Medzi základné farby jeho srsti patria šedá so žltkavým až hrdzavým zafarbením a s hnedými až červenohne-dými škvrnkami. Vyskytujú sa aj bezškvrnité jedince. Zimná srsť je dlhšia a hustejšia. Znakmi rysa sú trojuholníkové uši s čiernymi chumáčmi chlpov – štetinkami a čiernym koncom chvosta. Stopy rysa sú so zaokrúhleným tvarom a bez odtlačkov pazúrov je veľká 8 – 10 cm. Dĺžka kroku je 40 – 50 cm.

Pôvodne sa vyskytoval v lesoch mierneho pásma v celej Eurázii. Dnes ho nájdeme v Karpatoch, na Balkáne, v Pobaltí, Škandinávii a v Španielsku. Jeho populácia sa odhaduje asi na 10 000 jedincov. Na Slovensku sa vyskytuje v lesoch pohorí Malá Fatra, Veľká Fatra, Tatry, Laborecká vrchovina, Bukovské vrchy. Po druhej svetovej vojne sa početnosť zvýšila, že začal prenikať aj na Moravu.

Prostredím rysa pre život sú oblasti zmiešaných a ihličnatých lesov stredných a vyšších polôh, najlepšie so skalnými útvarmi. Na Slovensku sa presúva aj do vyšších polôh Vysokých Tatier, kde je hrozbou pre kamzíka Dožíva sa okolo 14 rokov.

kočka

Samec žije samotársky život, len v dobe párenia sa združuje so samicou. V tomto období sprevádzajú samicu aj iní samci, ktorí spolu bojujú. Ruja trvá približne od februára do apríla. V máji až júni samica rodí približne 2 – 4 mláďatá.
Potrava rysa sú kopytníci a drobné cicavce, ale aj na zemi vtáky a menšie šelmy. Časť potravy tvoria najmä hlodavce. Nepatrí medzi vytrvalých prenasledovateľ. Útočí z blízkosti.

Koristi menšieho vzrastu zabíja zakusnutím sa do hlavy. Tú väčšiu zahryznutím sa do hrdla a zadusením. Má výborný zrak.
 

Rys ostrovid ako šelmovité zviera!
Share
Article By :